Съществува един популярен мит, че когато човек мине 50 години, намирането на работа става все по-трудно, защото компаниите търсят „по-млади“ хора. Това по никакъв начин не бива да ви спира. На първо място – щом търсите определена работа, очевидно се осъзнавате като абсолютно готови да се справите с нея. И знаете – с пълно спокойствие и убеденост – че ще сте напълно адекватни и пълни с енергия, за да заемете съответната позиция. За да докажете това на практика обаче, трябва да направите първата важна стъпка – да убедите специалистите от отдел „Човешки ресурси“ със своята автобиография, че годините по никакъв начин не биха попречили на работата ви и че имате изключително полезен опит. Ето няколко съвета как да подходите.

  1. Ограничете информацията в резюмето си до последните 20 години

Автобиографията ви е своеобразен личен маркетинг документ. Казано по-друг начин, чрез него вие се представяте по такъв примамлив (но коректен!) начин, че да бъдете наети. В този ред на мисли – в никакъв случай не е нужно да бъде пълна автобиография на всяка длъжност, която някога сте заемали, всяко обучение, семинар и т.н, които вече са загубили давност. Включете само опит от последните 20 години, за да се създаде максимална актуалност, но и достатъчен и впечатляващ „професионален обем“.

  1. Ако имате много, много ценен ранен опит – направете изключение

Разбира се, правилото за „последните 20“ може да бъде нарушавано, макар и да не е добре да си позволявате тази фриволност твърде често. И все пак, ако държите много на дадена позиция, която сте заемали преди тези последни 20 години, и смятате, че тя е наистина решаващо важна за впечатлението, което ще предизвикате у евентуалния си работодател, то включете я. Но нека това е изключение, а не непрестанна практика.

  1. Не пропускайте да добавите образованието си

Много често това се пропуска, когато хора над 50 години решават да напишат автобиографията си и да кандидатстват за работа. Притеснението е в това, че са завършили отдавна и че поради тази причина не могат да се мерят с другите, по-млади кандидати. Това е погрешно. Образованието задължително трябва да фигурира във вашето CV. Ако не държите, може да не споменавате кога точно сте завършили – няма да ви навреди да ги включите, но пък ако пропсунете, ще останете верни на правилото за „последните 20“. Ако решите – може и да го упоменете, не е проблем. Във всеки случай обаче информация за образованието ви трябва да има – то, само по себе си, е много по-важно от всякакви дати и възраст.

  1. Акцентирайте върху добрия си опит и своята адаптивност

Важно е така да изградите своята автобиография, че да личи колко добър и полезен за новите ви работодатели опит имате, на такава или сходна позиция. Бъдете детайлни в това отношение, акцентирайте върху най-актуалните си успехи, за да демонстрирате, че всъщност възрастта няма значение за вас. Нещо повече – повечето работодатели се притесняват дали по-възрастните кандидати са достатъчно на „ти“ с новите технологии. Ако сте в „крак с времето“, то абсолютно задължително акцентирайте върху това – кои социални мрежи използвате, с какви програми работите, какви специални технически умения и познания имате. Това ще успокои изключително много вашите евентуални шефове и ще ви даде „зелена светлина“.

Най-важното от всичко обаче е  – в никакъв случай не се срамувайте и не крийте възрастта си! Нито в автобиографията, нито по време на интервюто. Покажете, че сте убедени във възможностите си и горди с внушителния опит, който имате. Това именно е правилната и печеливша нагласа!