Както Ви е известно, писането на добро мотивационно писмо е изкуство. Малко са хората, които  го владеят.

Някои експерти са на мнение, че мотивационното писмо е задължително, дори да не е специално изискано от работодателя в обявата за работа. Този документ на практика ви дава възможност да се представите като професионалист и да покажете, че имате умения и мотивация, подходящи за позицията, по която кандидатствате. Ако не изпратите мотивационно писмо, някои работодатели могат да си помислят, че не разглеждате обявата им сериозно и просто ви мързи да си направите труда за малко допълнителна работа. Важността му става още по-първостепенна, ако  автобиографията Ви повдига въпроси и притеснения – дълго време сте били безработни, нямате специални умения или сертификати и т.н.

Ако искате да напишете добро мотивационно писмо, имайте предвид следните често допускани грешки и се постарайте да не ги допускате.

Не пишете индивидуални мотивационни писма

Доброто мотивационно писмо е индивидуална изработка, специално подготвена за дадения работодател. Целта му е да покаже на бъдещия ви шеф, че отговаряте точно на неговите търсения и ще решите конкретните му необходимост и проблеми. Не се опитвайте да минете с „Имам интерес към работата и прилагам автобиографията си“. Вместо това, опишете уменията си, кажете какво знаете за компанията и подчертайте как възможностите ви могат да бъдат от полза за работодателя. Най-добре е, ако посочите и важни детайли от автобиографията си, като конкретно значими за дадената компания.

Не оставяйте важни въпроси без отговор

Както споменах, възможно е автобиографията ви да повдига въпроси и съмнения. Ако вашият случай е такъв, използвайте мотивационното писмо, за да обясните тези проблеми. Целта не е да бъдете прекалено обстоятелствени, но поне бегло да засегнете материята и да оставите у четящия усещането, че можете да обясните защо толкова често сте си сменяли работата и по каква причина не сте завършили след дълъг период   висшето си образование.

Не проверявате за грешки

Мотивационното ви писмо е отражение на професионализма ви. Ако е пълно с правописни грешки, зле съставено е и граматиката му куца, работодателят може с основание да си помисли, че сте небрежни в работата си и именно така ще се държите и в офиса.

Не следвате насоките от обявата

Някои работодатели имат съвсем специфични и ясни изисквания в обявите си за работа. Например, да напишете даден код в документите ви за кандидатстване, да посочите очакваната заплата, да отговорите на определен въпрос и т.н. Тъй като почти всеки работодател получава повече кандидатури, отколкото му трябват, пропускането на тези детайли директно ще ви изхвърли от надпреварата.

Мотивационното писмо е отлична възможност да си направите качествено маркетингово представяне, за да се „продадете“ по-успешно и по-скъпо. Отделете му необходимото време, изработете го качествено, ориентирайте го към необходимостта на работодателя и имате добри шансове да получите покана за интервю.